100 Округ
Последние новости
 
 


Олександр САІНСУС: НЕЗАКОННІ РІШЕННЯ НА ЗЕМЛЮ БУДУТЬ СКАСОВАНІ

03 Фев, 2011 21:27
Олександр   САІНСУС: НЕЗАКОННІ РІШЕННЯ НА ЗЕМЛЮ БУДУТЬ СКАСОВАНІ

Минає сто днів роботи нового міського голови Кіровограда.  Цей термін вважається своєрідним рубежем, коли вже є що сказати про перші кроки та задуми на перспективу. Про що ми й попросили розповісти  Олександра САІНСУСА.

 ПРО ПОСИПАННЯ

– Олександре Дмитровичу, якби вам запропонували продовжити кількома словами фразу «Міський голова – це…» - що б ви сказали?

  Це глава міста, якому люди довірили дбати про наш спільний дім – Кіровоград.

– Чи такою ви уявляли роботу на посаді міського голови? Чим довелося займатися на початку своєї діяльності?

– Те, що проблем багато, я передбачав, спілкуючись із мешканцями. Ми прийняли місто з великими боргами – близько 30 мільйонів по бюджету за підсумками десяти місяців. Але вдалося зберегти стабільність: хоч і з невеликою затримкою, виплатили заробітну плату. Багато вирішували поточних питань по комунальному господарству: тепло, вода, дахи, були і аварії, і величезні борги за газ… А ще зимові клопоти: прибирання вулиць, ожеледиця. Потрібно відверто сказати: техніки в комунальників обмаль, за продуктивністю вона не сучасна. А для того, щоб купувати необхідну техніку, потрібно мати достатньо коштів у бюджеті. Та все ж вулиці розчищені, налагоджено посипання тротуарів. Є домовленість з Євгенієм Степановичем Бахмачем: відсів для посипання можна використовувати в необмеженій кількості. Але ж не маємо  маленького тракторця, щоб проїхати по тротуару і посипати. Наші двірники роблять це вручну – хто на саночках везе жорству, хто у відрі несе. Їм треба вклонитися у ноги за те, як вони працюють. Із самого ранку - їдеш на роботу, а вони вже посипають…

 ПРО БЮДЖЕТ

– Як у бюджеті міста на 2011 рік враховані житлово-комунальні та інші потреби?  

В ньому не повністю передбачено підвищення заробітної плати, сподіваюся, що адміністративна реформа дещо полегшить напругу. Відверто кажучи, бюджет збалансований, але потреби сьогодні, наприклад, житлово-комунального господарства, потребують у десятки разів більше. Ті ж дахи, під’їзди, тепло. У великій скруті, наприклад, теплогенеруючі підприємства. Вони із серпня купують газ за новими цінами, а тарифи на тепло  для населення до кінця року залишалися старими. Через це виникли борги, існує загроза відключення для них газу, а це б значило, що кіровоградці можуть залишитися без тепла. У міському бюджеті не передбачено коштів на погашення боргів тепловиків. Вважаю, уряд повинен прийняти рішення про залік у різниці в тарифах. Але не в ручному режимі видати постанову, а щоб це було системно: якщо не кожний місяць, то хоча б щоквартально підтверджували різницю. При чому тут виробники тепла, які зараз опинилися з боргами?

– Які ви бачите резерви, аби до міської казни надходило більше коштів?

– Зараз проводимо аудит стосовно плати за оренду землі, податків на землю, аудит приміщень, які в оренді. Вивчаємо питання, де  і скільки недоотримуємо. Звісно, можна просто підвищити розцінки і довести їх платникам. Але це не просте питання, криза ще не полишила нас. Щоб не поставити у скрутне становище бізнес, а десь і підтримати його, потрібно знаходити середину.

 ПРО ПІДБІР КАДРІВ

  Деякі міста вже не мають центральних котелень – скажімо, Знам’янка. А разом з ними зник і головний біль у батьків міста за теплові борги. Які перспективи централізованого теплопостачання у Кіровограді?

– Кіровограду ще рано від нього відмовлятися. А от вивчати і розробляти окремі програми потрібно. Це як ліки, діагноз на захворювання: що найбільш ефективне - укол, примочки, інгаляції, таблетки. Так і тут. Десь краще дотягнути індивідуальне опалення, а десь вигідніше поставити модульну котельню. Зараз  проводимо аудит фінансово-господарської діяльності, а тоді будемо розглядати проекти, займатись їх вивченням і пропозиціями. Інвестори чи  кредитування – повинні визначитись. Сподіваюсь, це відбудеться протягом нинішнього року.

  Ви очолювали відоме підприємство сільгоспмашинобудування - «Червону зірку».  Є щось спільне між керуванням великим заводом і міським господарством?

– Інструмент і підхід – майже однаковий. Треба створювати свою команду, підбирати фахівців. Так, підбір кадрів - головне. Це найважливіше у будь-якому господарстві – великому чи малому. Ні там, ні тут для мене не є важливим політичні переконання чи партійна приналежність працівника. Головним вважаю фахові якості, ставлення до  роботи, порядність. Саме від цього залежить успішна діяльності місцевої влади.

 ПРО РЕФОРМУВАННЯ АПАРАТУ

– Зараз проводиться реформування апарату міськради.  Як проходить цей процес?

– Я знаю, що ряд фахівців самі бачать проблеми, які існують в управлінні, і теж вважають, що необхідно проводити зміни. Звісно, будь-які реформи, перетворення мають окремі проблеми, де б вони не проводились – на державному чи місцевому рівні, у бізнесі. Правду кажучи, це дуже тяжке питання, адже торкається живих людей, тим більше, сьогодні дефіцит робочих місць. Тому розглядаємо питання всебічно, щоб допомогти людям з роботою. Намагаємося, наскільки це вдасться, щоб процес пройшов якомога менш болісно.  

– Що можете сказати про нинішній депутатський корпус, про співпрацю з ним?

– Кожен має власну думку, позицію, погляди. Я ці погляди поважаю. Хтось вважає кращим вирішити питання одним шляхом, хтось - іншим, нічого в цьому прикрого немає. Узгоджуємо, домовляємося, кожний відстоює свою позицію, проводимо дискусії. Приміром, сьогодні ми з керівниками фракцій та комісій узгоджували порядок денний майбутньої сесії. Були зауваження, обговорили деякі пропозиції, домовилися. Моя команда, яка сьогодні прийшла і керує, також підказує. У когось є досвід на одній ділянці роботи,  у когось – на іншій.

ПРО ДІЛЯНКИ ТА ЗАБУДОВУ

– За попередньої владі було багато нарікань щодо незаконних забудов, виділення земельних ділянок. Ви будете повертатися до цього питання?

 Уже повертаємося. Згідно з рішенням першої сесії доручено створити чотири комісії для аудиту питань стосовно землеустрою, капітального будівництва, комунальних підприємств, фінансово-економічної діяльності, охорони навколишнього середовища. Вони сьогодні працюють, до них залучені фахівці аудиторської фірми, податкової  інспекції  тощо.

  І коли ж стануть відомі результати?

– В лютому. Ми вже розглядаємо такі питання, наприклад, попередні етапи роботи комісії по землі. Наголосили, на що потрібно звернути увагу, яку потрібно провести додаткову роботу.

– Якщо виявиться, що хтось незаконно одержав ділянку землі, що будете робити?

– Такі рішення мають бути скасовані.

 ПРО ТРИ ДОКУМЕНТИ

– Яким ви бачите Кіровоград через пять років? Що за цей період планується у місті збудувати, упорядкувати?

– Хочеться бачити місто затишним, упорядкованим, красивим.  Плануємо більше приділити увагу житлово-комунальному господарству, облаштуванню центру міста, зокрема, скверів, Ковалівського парку. По останньому є ескізний варіант,  буде засідання ініціативної групи,  яка висловить думки, побажання. Ми повинні набратися досвіду і рухатися далі. Генеральний план міста затверджений у 2000 році, за десять років відбулося багато змін. Наприкінці минулого року Верховна Рада прийняла закон про спрощення системи будівництва, який передбачає скорочення терміну узгодження деяких питань. Передбачено активізувати розробку генерального плану забудови, чітко визначити межі міста і його мікрорайони. Це затратні питання, але такі три документи, які б стали підставою для розвитку міста, повинні зявитися до кінця року. Тільки п’ять обласних центрів мають узгоджені генплани.

  Які у вас захоплення, хобі?

– Захоплення… Взимку -  риболовля, лижі, ковзани. Влітку – велосипед, на землі попрацювати… Але зараз, на жаль, на все це не вистачає часу. Так що захоплення поки що залишаються перспективою майбутнього.

Автор: Юрій Лукашевський, Наталя НужнаАрхив / Людина. Суспільство
Реклама

 
26.12.14
Рождество Христово!
Желание человека идти своим путем отделило его от Бога, подчинило воле диавола, и он зразу же оказался под его жестким давлением со всеми губительными последствиями. Премудрый Бог находит выход – Единородный Сын воплощается в нашем мире, чтобы человечество узнало Бога, и чтобы люди открыли глаза на порочную связь с сатаной. Он добровольно берет на Себя грехи всего человечества – прошлые и будущие – и, умерев телесно на Голгофе, искупает этой жертвенностью нас пред Богом…
Читать далее...
27.08.14
Православний календар
Православний календар
Читать далее...
23.09.13
Храм Благовіщення Пресвятої Боогородиці
21 вересня закладено капсулу у фундамент храму Української православної церкви на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці. У 259-й день народження у Кіровограді відбулися не лише розважальні заходи. Цей день ознаменується ще й урочистою закладкою капсули у фундамент храму, що будується біля постаменту ангела-охоронця.
Читать далее...
23.09.13
Заявлений на суботу 21-го вересня страйк працівників тролейбусного парку не відбувся.
Заявлений на суботу 21-го вересня страйк працівників тролейбусного парку не відбувся.
Читать далее...
19.09.13
Ігор Козуб знову очолив кіровоградський "УДАР" Докладніше в розділі Ігор Козуб знову очолив кіровоградський "УДАР" - Інформаційний портал Кіровоградщини - "Гречка" - Новини Кіровоград на сайті gre4ka.info
Вчора відбулася позачергова конференція міської організації партії „УДАР” Віталія Кличка. На ній були підтверджені повноваження голови міської організації Ігоря Козуба.




Читать далее...
Подписаться на рассылку новостей
  
Отписаться


Загрузка...

Загрузка...


Счетчики и рейтинги

Газеты Кировограда, издания, СМИ

   

© 2009, издательство "СТПРЕС" - "Наше Місто"
Редакція не завжди поділяє думку авторів публикації та залишає за собою право редагувати та скорочувати авторський текст.

Дизайн и создание сайта - E-telegence Ukraine